Петя Русева

Just another WordPress site

Home

Петя Русева е родена през 1977 г. в София, България.

На 7-годишна възраст започва уроци по цигулка при баща си Костадин Русев, цигулар и виолист, който пръв открива интереса ù към музиката. По късно преминава на виола, с която кандидатства в Средното музикално училище „Любомир Пипков” в София. Завършва го с отличие през 1996 година.

Продължава образованието си в Националната музикална академия „Панчо Владигеров” в София, в класа на доц. Стефан Жилков. Завършва Академията с отличие през 2002 г. с магистърска степен

През 2007 г. се дипломира с отличие, завършвайки майсторски клас във Висшето училище за музика във Вюрцбург, Германия, в класа на проф. Райнер Шмит.

Петя Русева има богат професионален опит както в различни оркестри, така и в камерни ансамбли и солови изяви. През 2000–2002 г. е член на Софийската филхармония. През 2003–2004 г. е член на камерна филхармония „Амаде” и „Майнфранкен” театър, Вюрцбург.

От 2004 г. е член на Олденбургския държавен театър.

В последните няколко години Петя концертира активно с камерни състави и като солист. Тя изпълнява множество произведения от различни композитори, специално място сред които заемат творбите на композитори от България, Латинска Америка, Германия и други. Участва и в концерти с барокови ансамбли.